Biden zvíťazil v Georgii, zaistil si nomináciu Demokratickej strany

13.03.2024 Celý región

Washington 13. marca (TASR) - Prezident USA Joe Biden získal od delegátov Demokratickej strany potrebný počet hlasov, aby mohol byť nominovaný za kandidáta demokratov v novembrových prezidentských voľbách. V noci na stredu o tom informovala agentúra AP.

Biden potreboval na získanie nominácie podporu 1968 delegátov. Tento počet prekonal v utorok večer (miestneho času), keď ho v primárkach v štáte Georgia podporilo 1972 delegátov. Očakávajú sa ešte výsledky hlasovania v štátoch Mississippi a Washington, ako aj z tichomorského súostrovia Severné Mariány a od demokratov žijúcich v zahraničí.

Predpokladá sa, že nomináciu Republikánskej strany si v utorok (miestneho času) zaistí i exprezident Donald Trump.

Rozhoduje sa o tom v štyroch štátoch americkej Únie vrátane Georgie, kde Trump čelí obvineniam z trestného činu za snahu o zvrátenie miestnych výsledkov posledných prezidentských volieb.

Aj výsledok hlasovania v Georgii je podľa AP vopred jasný, keďže Trumpova posledná súperka v boji o republikánsku nomináciu - bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová - ukončila svoju prezidentskú kampaň po Trumpovom dominantnom výkone minulý týždeň, v tzv. super utorok, keď exprezident vyhral 14 z 15 volebných súbojov.

Pozorovatelia predpokladajú, že volebný odvetný zápas medzi Bidenom a Trumpom – prvý medzi dvoma americkými prezidentmi od roku 1956 – počas nasledujúcich ôsmich mesiacov takmer určite prehĺbi politický rozkol v USA.
 

Vyberte región